Najłatwiejsze ciasto w świecie

Pamiętacie taką piosenkę z dzieciństwa? Zdaje się, że padają tam słowa "by pachniało wakacjami, zrobię ciasto ze śliwkami". Jak dla mnie ciastem ze śliwkami pachną nie wakacje, ale początek roku szkolnego - wrzesień i październik.


To zapach tej pory roku, dlatego właśnie teraz mam ochotę na to ciasto. No i świeże śliwki!

Potrzebne będą:
- gotowe ciasto francuskie
- śliwki

Śliwki myjemy i kroimy na połówki albo ćwiartki - jak kto woli.
Ciasto rozwijamy, układamy na nim śliwki, pakujemy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (sprawdźcie na pakowaniu ciasta, a poza tym patrzcie, czy wyrosło i się zarumieniło).

Można pokroić ciasto na mniejsze kawałki - tak teraz robię. Można też posypać śliwki brązowym cukrem i/lub cynamonem.

Smacznego!



36 komentarzy:

  1. Zjadłabym takiego smakołyka :)

    P.S Ze śliwkami uwielbiam również knedle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliwki i knedle, ciasta to dla mnie zdecydowanie smak wakacji ;) takiego sierpnia.
    Natomiast treski dostałam kiedyś na urodziny, bo bardzo marudziłam, że obcięłam włosy i są krótkie ;p, ale zmieniłam kolor włosów i nie przydadzą mi się więcej, mimo że miałam je na sobie może z 2/3 razy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knedle rzeczywiście to też wakacyjne smaki, ale na ciasto dla mnie teraz jest pora.

      Fajna historia z treskami. ;-)

      Usuń
  3. Uwielbiam gotowe ciasto francuskie, wszystko z nim można zrobić w 20 minut :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dzisiaj zrobiłam muffinki - szybkie i smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka. Ale nie próbowałam jeszcze połączenia śliwek z cynamonem! Zawsze z jabłkiem, wiadomo. Następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdziłam to połączenie i jest przepychota! Dobrze, że mam zapas śliwek w spiżarni na całą zimę, będę je teraz podawać nierozłącznie z cynamonem :)

      Usuń
  6. Dziękuję :) ale proste do przygotowania ciasto!:) na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm..proste i wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam tę piosenkę! Śpiewaliśmy ją w podstawówce i dostałam 6 :D Apetyczne ciacho :) Ja mam faworki i melbę (tatuś robił :)), to proponuję wymianę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją śpiewałam jako dzieciak na jakimś festynie rodzinnym w parku :) Z koleżankami zgłosiłyśmy się do konkursu, ale nie chcieli nas z taką piosenką przyjąć. Negocjowałyśmy :D

      Usuń
  9. Chodzi za mną teraz ta piosenka, nie mogę sobie jej do końca przypomnieć tylko nucę sylabami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. nie robiłam jeszcze ciasta francuskiego ze śliwkami. Najczęściej robię z brzoskwiniami.

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wyglada bardzo smakowicie :) a te piosenke znajdziesz na youtube :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam śliwki pod każdą postacią!
    Dasz kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pysznie. wyobrażam sobie jak smakuje... mmm

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja lubię pierogi z tymi śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię śliwki:) Żałuję, że aktualnie nie mam żadnej na stanie, bo narobiłaś mi ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie i świetne zdjęcia.

    Zostałaś oTAGowana na moim blogu http://truskawkowakawa.blogspot.com/2012/10/tag-moje-wosy-w-piguce.html
    Zapraszam do zabawy

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham się w śliwkach! Musze koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  18. it really sounds easy... and the result looks delicious... defenetly have to try this!

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie smakowite ciasto...ale mi ochoty narobiłas..... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piosenka z dzieciństwa :) ja nie robię ale moja babcia robi przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. może warto spróbować :)
    http://natolatekswiat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ apetyczne zdjęcie, a ciasto to dopiero musiała być pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo fajna i prosta propozycja, idealna dla takiego beztalencia kulinarnego jak ja :) widziałam też na twoim blogu aktualną, jabłkową, wersję więc okazja na wypróbowanie jak najbardziej odpowiednia :) ugotować, to coś jeszcze ugotuję, ale do pieczenia totalnie się nie nadaje... więc myślę, że ułożenie owoców na gotowym cieście nie przerośnie moich możliwości :P do tej pory ciasto francuskie robiłam zawsze na ostro - to może być miła odmiana.
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń