Domowe chrupki jabłkowe

Lubicie chrupki, chipsy i inne chrupiące przekąski? Mam dla Was szybki przepis na pyszną i zdrową alternatywę dla mocno reklamowanej, ale niekoniecznie zdrowej produkcji przemysłowej.


Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, ogonki, itp. Obierz jabłka ze skórki, podziel na 4 części, a potem każdą na 3.

Susz w piekarniku w temperaturze 70 stopni i delikatnie uchylonym piekarniku, żeby wypuszczać parę.


Jak głosi stare przysłowie „zjesz jabłko z wieczora, nie trzeba ci doktora”. Jabłka są bardzo zdrowe. Zawierają cenne witaminy (głównie C) i mikroelementów (w tym potas) oraz pektyny, które pomagają oczyszczać organizm wiążąc niektóre metale ciężkie i wspomagając ich wydalanie z organizmu. Zmniejszają też wchłanianie „złego” cholesterolu – to dotyczy w szczególności surowych jabłek, które zresztą też są chrupiące i pyszne, a teraz świeże i łatwo dostępne. Polecam! :-)


43 komentarze:

  1. próbowałam kiedyś zrobić takie domowe chipsy z bananów, niestety całkiem nie wyszło:( Ale Twoje bardzo ładnie wyglądają:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł! Myślę, że jako zdrowa przekąska sprawdzą się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mama mi takie robila jak bylam mala. Chyba zrobie takie chrupki dla mojej malej i dla mnie tez. Bo ja lubie jablka tylko jako chrupki i sok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) domowe najlepsze
    a ile mniej więcej suszysz ? pytam, ponieważ sama jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ostatecznie możesz otworzyć po tym komunikacie, prawda? :)
    Ustawione po prostu tak mam, żeby nie można bylo kopiować tekstu jak i zdjęć z bloga - ale niestety działa to też w kazdym innym miejscu na mojej stronie. (prawy przycisk myszki czy "kuleczka" w myszce)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jabłka! Może przy okazji powrotu do domu spróbuję, bo we Wrocławiu w mieszkaniu nie działa piekarnik :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie chipsy jabłkowe, ale (aż wstyd się przyznać) zawsze kupuję gotowce...

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie zwykłe chipsy:D hehe
    rozaliafashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. słyszałam, że można zrobić taką przekąskę, jestem pod wrażeniem bo są idealnie wysuszone. ja ostatnio grzyby na węgielki spaliłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłam dzisiaj na bazarze przepyszne jabłka od Kaszuba, oj będą chipsy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wyglądają - postaram się je zrobić w najbliższym czasie :) Oby i moje wyglądały tak apetyczne :)
    Una dodałam Cię do siebie - mam niedzieję, że dam radę być tu codziennie :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam jabłka,ale wolę świeże i soczyste owoce od suchych jabłkowych chipsów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uno, moja mama nam robiła takie "chipsy", jak byłyśmy dziećmi. Ależ mi narobiłaś smaku :))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo, nawet nie wiedziałam, że istnieje polska wersja przysłowia o jabłku i doktorze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja znam jeszcze takie przysłowie "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza daleko ode mnie" :) Oj a takie suszone są po prostu boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. innym mama robiła...a mi Mama nadal robi takie:) w suszarce do warzyw i owoców.
    dzieckiem jest się dożywotnio:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja to bym teraz takie pyszne soczyste jabłko zjadła :D choć chrupkiem też bym nie pogardziła :D hihi

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie suszenia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Słyszałam,że 8 godzin je trzeba suszyć w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń
  20. moja kochana babcia robi domowe chrupki jabłkowe, faktycznie są pyszne i działają na mnie jak narkotyk... sięgnę po jeden a już chcę więcej

    OdpowiedzUsuń
  21. o tak u mnie co jesień mamy wielką akcję suszenia najpierw grzybów potem jabłek. Jednak suszarka do grzybów to dobra inwestycja. Takie chrupki nie dość że zdrowe to są idealne do podjadania w pracy czy podczas jesienno zimowych seansów filmowych.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kiedyś robiłam takie chipsy jabłkowe ;) Są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo zachęcająca propozycja. spróbuję w przyszłym tygodniu..

    OdpowiedzUsuń
  24. Mimo nieustającej walki z nadprogramowymi kilogramami, mimo szczerych chęci i starań, w walce o lepszą sylwetkę wolałabym wcale nie jeść czipsów, niż pokusić się o te jabłkowe :(
    W sumie rzeczy jest to dla mnie dobre rozwiązanie, bo takie przekąski niezdrowe mnie gubią:/

    OdpowiedzUsuń
  25. często je robię, uwiebiam na jesie ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Miło się czytało. Ułatwia to praktyczny, ładny wygląd bloga :)

    http://appiappi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej Pani chyba klawiatura się zacięła, bo u mnie napisała to samo :)

      Usuń
  27. mmm ale mi smaka narobiłaś <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo ciekawy pomysł. Domowe najlepsze. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  29. od dawna planowałam je zrobić, muszę się wreszcie zebrać w sobie :P

    OdpowiedzUsuń
  30. kocham chrupki jabłkowe!
    już wiem co jutro będę robić :D

    OdpowiedzUsuń
  31. świetny pomysł;D zjadłabym takie :) chyba tez zrobie hehe
    co do sweterków tez postaram sie nauczyc hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ogolnie to mozesz pokazac swoje prace :) z chęcią zobacze ;*

      Usuń
  32. mniam, czekam na jabłka z działki rodziców;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ja właśnie tak uporałam się z jabłkami, których nie byłam w stanie inaczej przerobić i na które nie miałam już pomysłu. Ale suszę w suszarce elektrycznej do suszenia grzybków :), tak też się sprawdza :))

    OdpowiedzUsuń
  34. Odnośnie suszenia, to napaliłam się na zrobienie suszonych pomidorów :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Świetna zdrowa przekąska, moja mama kiedyś zawsze robiła suszone jabłka w okresie jesiennym :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Kiedyś lubiłam takie chipsy bananowe:) Teraz jak widzę gdzieś mussli z owocami, to zawsze wyjadam najpierw banany :D Niestety... jestem uzależniona od zwykłych chipsów...

    OdpowiedzUsuń
  37. Miesiąc temu dużo zrobiłam takich chipsów ;) Nie obierałam ich ze skórki i suszyłam w suszarce na grzybki ;) Właśnie dzisiaj je jadłam na II śniadanie :D Są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń