Skwalan z oliwek

Skwalan to jeden moich ulubionych naturalnych kosmetyków, aczkolwiek tak do końca naturalny nie jest...


Jest stabilną formą chemiczną skwalenu, występującego m.in. w tłuszczu wydzielanym przez ludzką skórę. Skwalen występuje więc w naturze, skwalan - nie, ale ma podobne właściwości: przede wszystkim jest świetnie tolerowany przez ludzką skórę i przez to bezpieczny nawet w przypadku skóry podrażnionej.

Polecany jest także do skóry starzejącej się. Ludzka skóra już około 25 roku życia wytwarza coraz mniej tłuszczu, więc skwalan może tu być pomocny.

Poza nawilżaniem i natłuszczaniem skóry skwalan zmniejsza utratę wody przez skórę i zwiększa oddychanie komórkowe. Ma także właściwości regeneracyjne i ochronne.

Jako antyoksydant dodatkowo spowalnia proces starzenia się skóry. Jest też naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Ma niski potencjał komedogenny, więc osoby, które obawiają się "zapychania porów" mogą go stosować nie ryzykując wiele.

Skwalan jest bezbarwnym i bezzapachowym olejem. To jego dodatkowe zalety - można stosować go na skórę bez obawy, że nada jej nienaturalny kolor albo zapach.

Używany przeze mnie skwalan jest pozyskiwany z oliwek. Spotkałam się także ze skwalanem otrzymywanym z wątroby rekina i z amarantusa (nie używałam żadnego z nich, więc trudno mi się wypowiedzieć na ich temat).


Skwalan z oliwek można stosować na skórę w stężeniu do 100%. Ponieważ wspomaga przenikanie w skórę innych składników jest dobrym nośnikiem do substancji aktywnych - np. witamin A i E. Dodane do skwalanu tworzą doskonałe serum do skóry dojrzałej. Można używać go samodzielnie, albo z dodatkiem kwasu hialuronowego "pod krem".

Często stosuję go po prostu zamiast kremu, zwłaszcza, gdy coś podrażni mi skórę. Jest też znakomitym dodatkiem do "tuningowanych" kremów i odżywek do włosów. Można dodawać go do maseczek np. z glinek.

Skwalan jest jedną z nielicznych substancji, którą zawsze mam w domu. Zabieram go też w podróże, bo należy do olejów, których nie trzeba trzymać w lodówce.

Kiedy widzę, że się kończy, kupuję kolejną butelkę. Zużyłam ich już wiele  i zapewne zużyję więcej.

PS. Tak, znowu zaczynam pisać o kosmetykach naturalnych. ;-)

52 komentarze:

  1. W takiej formie czystej nie miałam, ale użyłam jako składnik robionego kremu, tyle że teraz nie wiem jak działa, bo ginie wśród innych składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że ponownie zaczęłaś pisać o takich kosmetykach (:

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz widze takie coś :) bardzo ciekawe - ale dopoki nie mam 25 lat nie skusze sie na niego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mając 25 lat też możesz go używać. ;-)

      Usuń
  4. chetnie poczytam o kosmetykach naturalnych :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu doczekałam się recenzji skwalanu.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię kosmetyki naturalne

    Bardzo fajny blog i oczywiście dodaję do obserwowanych i także zapraszam do siebie

    http://daariaaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałam o tym oleju, ale chętnie się w niego zaopatrzę:) Dzięki za recenzje:)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja pierwszy raz słyszę o takim specyfiku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobrze że piszesz o naturalnych kosmetykach.Ja własnie mam zamiar złożyć zamówienie na takie kosmetyki w jednym sklepie.Akurat na liście nie mam skwalanu ale może w kolejnym zamówieniu się znajdzie:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej nie zamawiaj od razu za dużo. Sprawdź, jak Ci służą takie kosmetyki.

      Usuń
  10. Nie spotkałam się z tym specyfikiem, ale zaciekawiłaś mnie recenzją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się cieszę, że udało mi się podsunąć Ci coś ciekawego!

      Usuń
  11. Skwalen mam w serum :) Bardzo fajny kosmetyk :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja teraz mam ochotę na jakieś serum z wit c na moje przebarwienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze skwalanem zrobilam serum z olejowej witaminy C i dobrze mi służyło.

      Usuń
  13. hm, jakaś niedouczona była, bo go omijałam ze strachu przed zapchaniem :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, w sprawie Alverde, jeśli jesteś bardzo ciekawa, to z chęcią podeślę Ci odlewkę na wypróbowanie, daj znać, najlepiej na mejla :)

      Usuń
    2. Dziękuję za propozycję! Ale nie chcę Ci tak zawracać głowy!

      Co do skwalanu, to on też może zapchać, ale prawdopodobieństwo jest mniejsze niż w przypadku wielu innych olejów. Najlepiej to sprawdzić.

      Usuń
    3. E tam, zawracanie, nie żartuj, ja się obawiam, czy go wykończę, bo teraz z powrotem uderzyłam w proszki :) , więc przemyśl :)

      Usuń
  14. kurczę, nawet nie wiedziałam, że taki fajny kosmetyk z tego skwalanu! może też zacznę używać :D
    serio mają nie usuwać? uff, to dobrze. już się trochę z tym wszystkim pogubiłam, jedni piszą, że mają usuwać, drudzy, że nie... aż założyłam bloglovin dla świętego spokoju :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajdę ten wątek o usuwaniu i nie usuwaniu i pokażę chyba na blogu. :-)

      Ale to, że teraz nie usuną, nie znaczy, że nie zrobią tego w ogóle.

      Usuń
  15. ja mam zamiar zacząć przygodę z kosmetykami 'niekonwencjonalnymi' (czytaj: podkłady mineralne), ale rzeczy typu samodzielnie mieszane kremy ze skwalanem to nie na moje możliwości chemiczne :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skwalanu możesz używać "solo"!

      Usuń
  16. Nigdy nie stosowałam i nie słyszałam :) Ale z tego co piszesz widać ,ze warto i ,że jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  17. nie słyszałam wcześniej o samodzielnym stosowaniu skwalenu, prędzej gdzieś jako dodatek

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy o tym nie słyszałam. :) Dziękuję zatem za informacje na temat takiego kosmetyku.

    OdpowiedzUsuń
  19. nie slyszałam o tym wcześniej ;>

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawy post. Naturalne produkty zawsze w cenie ^^
    http://designdetector.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. podoba mi się ta recenzja bo nie jest, taka jakich pełno, o typowych kosmetykach z drogerii

    OdpowiedzUsuń
  22. Kochana, zapraszam do mnie na bloga po odpowiedź Adama, jeśli masz ochotę. ;) Wczoraj znalazł trochę czasu po wykładach, aby Wam odpisać. A skoro znalazł, czuję się w obowiązku o tym poinformować, aby jego czas nie poszedł na marne. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kurcze, mnie skwalan jakoś nie zachwycił. Nie byłam w stanie jednej buteleczki dokończyć, dlatego znalazła innego właściciela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! To szkoda, ale tak czasem bywa. U mnie też nie sprawdzają się czasem zachwalane przez innych kosmetyki.

      Usuń
  24. nigdy o tym preparacie wczesniej nie slyszalam, az wstyd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo o nim nie słyszałam! :-)

      Usuń
  25. oo bardzo fajnie i kreatywnie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Cieszę się z powrotu postów o kosmetykach naturalnych, są moimi ulubionymi :)
    A skwalan, podobnie jak Ty, mam praktycznie non stop w domu. Świetnie nawilża i nie zapycha mojej wymagającej cery. Ostatnio służył mi dobrze w serum NOAlab.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ^Mam podobne odczucia, co do skwalanu. Muszę zobaczyć, co to za serum.
      Ja też lubię u Ciebie czytać o naturalnych kosmetykach! :-)

      Usuń
  27. Bardzo lubię kosmetyki naturalne, ale tego jeszcze nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam, podobnie jak Jagódkowa kosmetyki naturalne :)
    Będę musiała go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  29. Pierwszy raz o nim słyszę, będę miała na uwadze

    OdpowiedzUsuń
  30. skoro nie zapycha to warto się mu przyjrzeć bliżej ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zawsze jak zagląda do ciebie to dowiaduje się tyle ciekawych rzeczy, całkowicie mi nie znanych. Nie znam tego oleju, ale kusi mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. if you want to win a pair of sunglasses I invite you to visit my blog and join the giveaway!!!
    http://idareyoutobefashion.blogspot.ro/

    OdpowiedzUsuń
  33. A to ciekawostka :) Nie wiedziałam, że coś takiego jest :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Skwalam JEST komedogenny stosowany solo i w dużych stężeniach ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Hej dziewczyny, ja uwielbiam ten skwalan, pomógł mi na moją popękaną i suchą skórę. Swój skwalan również kupuje na
    www.naturalne-piekno.pl i bardzo polecam ten produkt.

    OdpowiedzUsuń
  36. Witam, przypadkowo natknąłem się na Twój blog i przeczytałem wpis na temat skwalanu. Fajnie piszesz dobrze się czyta. Muszę jednak wytknąć kilka błędów merytorycznych w tym artykule.
    1. Skwalan nie jest pozyskiwany z oleju z oliwek. Z oleju z oliwek pozyskiwany jest skwalen. Skwalan powstaje w procesie wysycania podwójnych wiązań atomami wodoru (tzw. hydrogenizacja).
    2. Skwalan nie jest antyoksydantem, jest emolientem odpornym na oksydację.
    3. Skwalan ma takie same własności niezależnie czy jest produkowany ze skwalenu pochodzenia zwierzęcego (np. rekin) czy roślinnego (oliwa, amarantus, dynia, pszenica), bez stosowania zaawansowanych analiz izotopowych nie można odróżnić/określić pochodzenia skwalanu.
    Pozdrawiam Jerzy

    OdpowiedzUsuń